Πώς σχετίζεται με την υγεία το χρώμα των λαχανικών και των φρούτων.

Πώς σχετίζεται με την υγεία το χρώμα των λαχανικών και των φρούτων.

Το έντονο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών οφείλονται στα “φυτοχημικά” συστατικά που τους χαρίζουν αυτό το χρώμα.

Κόκκινο χρώμα.

Τα λαχανικά και τα φρούτα με αυτό το χρώμα, είναι γνωστά για την αντικαρκινική τους ιδιότητα αλλά και για την πλούσια περιεκτικότητα σε ανθοκυανες, καροτενοειδή και βιταμίνη C.

Πράσινο χρώμα.

Τα πράσινα λαχανικά και τα φρούτα είναι γνωστά για την ενέργεια που δίνουν, αφού περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Κίτρινο χρώμα.

Βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το χρώμα τους οφείλεται από τα φλαβονοειδή και τη βητα- κρυπτοξανθινη.
Εχουν υψηλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο.

Πορτοκαλί χρώμα

Έχουν αρκετές ομοιότητες με τα φρούτα και λαχανικά με το κίτρινο χρώμα απλά περιέχουν περισσότερο αλφα- καροτένιο. Πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, φυλλικό οξύ.

Μωβ και μπλε χρώμα

Τα χρώματα αυτά βοηθούν στην ρύθμιση της πίεσης. Το χρώμα τους οφείλεται στις πολυφαινολες και στις ανθοκυανίνες που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Marisia Kantarelli

Nutritionist